Masszázsok

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs az orvos utasítására végzett gyógyító jellegű, rehabilitáló rendszeres masszázs kezelés, melyet különféle fizikoterápiás kezelésekkel, valamint gyógytornával lehet társítani. Gyógymasszázs kategóriába tartozik a szegment-, kötőszöveti és a csonthártya masszázs.

Sportmasszázs

Nem kell olimpiai versenyzőnek lennie ahhoz, hogy kihasználja a sportmasszázs mély szövetekig ható erőteljes mozdulatainak kiváló hatását. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. A sportmasszázs fokozza a teljesítményt és nyugtatólag hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés utáni masszázs feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.

Svédmasszázs

A legelterjedtebb nyugati masszázs fajta. Eredeti formája masszázs és testgyakorlatok ötvözete. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. A masszázs fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. A masszázs során a vérkeringés és az emésztés javítása érdekében - a hagyományos módszer szerint - a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de enélkül is kiváló hatást lehet elérni vele. A svédmasszázs csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.

Fogyasztómasszázs

A fogyasztómasszázs a súlyfeleslegtől való megszabadulást segíti elő. A masszőr a svédmasszázs fogásait alkalmazva erőteljes mozdulatokkal összetöri a zsírsejteket, és speciális zsírégető krémet masszíroz a problémás testfelületbe, ami növeli a hatást. A fogyasztómasszázs hatékony, de csak megfelelő testmozgással és diétával kombinálva érhető el a várt eredmény.

Narancsbőr-Cellulit masszázs

A cellulit vagy narancsbőr néven ismert horpadásos bőrrendellenesség a zsírsejtek megkeményedését jelenti. Ez olyan kollagénrostokból álló zsákocskák csoportja, melyek a zsírsejtek körül alakulnak ki, folyadékot és mérgező anyagokat zárva magukba. Főként a hason, csípőn, fenéktájon és a combokon alakul ki, és nem kizárólag a kövérség velejárója. A narancsbőr keletkezésének több oka is lehet. Adódhat a helytelen étrendből, ami hozzájárulhat a mérgező anyagok és a zsírsejtek felhalmozódásához; másrészt pedig a vérkeringés elégtelen működéséből, ami mozgáshiány következménye lehet. A masszázs javítja a keringést, beleértve a nyirokkeringést és a szövetek frissítését is, és ezt a hatást a felhasznált speciális krém tovább fokozza. A várt eredmény csak hosszas és rendszeres masszázs eredményeként érhető el.

Nyirokmasszázs

A nyirokmasszázst hazánkban még csak kevesen ismerik, és csupán néhány helyen alkalmazzák. A gyógyításban elért komoly sikereire tekintettel nagyon reméljük, hogy ez változni fog. Ez egy speciális, gyengéd masszázstechnika, amely testszerte megnyitja a nyirokereket, megindítja a nyirokelfolyást, aktivizálja az egész nyirokrendszert, ezáltal elősegíti a salakanyagok kiválasztódását és azok elszállítását a nyirokereken keresztül. Aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat, ezáltal csökkentve az érintett szervek fájdalmát. Javítja a vérkeringést, a sejtek tápanyag- és oxigénellátását. Ennek a kellemes hatású, nyugtató, feszültségoldó masszázsnak meghatározott iránya, intenzitása és ritmusa van. Az adott terület folyadékát körkörös, nyomó, simító mozdulatokkal juttatjuk a nyirokerekbe, és megfelelő ritmussal fokozzuk a nyirokerek összehúzódását.

A nyirokmasszázs soha nem fájhat, a kezelés alatt és után is kellemes érzetet kelt. Időtartama 60-90 perc attól függően, hogy mekkora területet kell kezelni. Ha lehet, időzítsünk úgy, hogy utána legyen egy kis időnk pihenni.

A masszázs hatását jelentősen fokozhatjuk, ha naponta legalább 3 liter folyadékot fogyasztunk, rendszeresen mozgunk (séta, futás, biciklizés, úszás). A nyirokmasszázs fontos kiegészítője lehet még a talpmasszázs is, a reflexzónákon keresztül ugyanis egy további "gyógyító impulzust" közvetítünk az érintett szervek felé. Jól kombinálhatjuk továbbá szaunával, aromaterápiával.

A nyirokmasszázs célja:

 • A szövetekben lévő nyirokfolyadék eltávolítása
 • Ödéma csökkentése (táskás szemek, duzzadt arc, gyakori alsó végtagi ödémák)
 • Az ereken kívül rekedt, az erek közötti szövetekben lévő nyirokfolyadék visszajuttatása a nyirokerekbe
 • Narancsbőr (cellulit) csökkentése
 • Méregtelenítő kúrák kiegészítése
 • Legyengült immunrendszer erősítése
 • Puffadás, székrekedés, egyéb agyagcsere-zavarok megszüntetése
 • Stressz oldása, fizikai és lelki zavarok enyhítése

A nyirokmasszázs ellenjavallatai:

 • Fertőző bőrbetegség
 • Akut gyulladás
 • Fekély
 • Akut mélyvénás trombózis
 • Kezeletlen szívbetegség
 • Súlyos szívritmuszavar
 • Kezeletlen magas vérnyomás
 • Kezeletlen asthma
 • Pajzsmirigy-túlműködés
 • Daganatos megbetegedések
Reflexzóna- ill. talpmasszázs

A talpmasszázs azon alapul, hogy a reflexológia kimutatta: kapcsolat áll fenn a testszervek és a bőrfelület meghatározott pontjai között. Ez a kapcsolat a talpon lévő reflexzónákon a legkifejezettebb. A reflexfelület és a hozzá tartozó szerv közötti kapcsolat kétirányú. A szerv rendellenességei túlérzékennyé, nyomásra fájdalmassá teszik a neki megfelelő reflexpontot. Az ilyen fájdalmas pontok a megfelelő szervek betegségeire utalnak. Ez a kapcsolat fordított irányban is hatékony, tehát a fájdalmas zóna masszírozásával serkenthető a hozzá tartozó szerv öngyógyítási folyamata. Ez a masszázs fajta némi fájdalommal jár, ami csak a masszázs ideje alatt tapasztalható, de utána kellemes közérzetet teremt. A talpmasszázs hatékonyan elősegíti a szervezet természetes öngyógyító folyamatát.

Szegmentmasszázs

Egyes szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat, és így funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Egy szerv megbetegedésekor az azonos szegmentumhoz tartozó bőrfelületen, izmon, izületen és idegeken elváltozás jelentkezik. A szegmentmasszázs célja, hogy a megfelelő szegmentumokra kifejtett masszázs a betegséget fenntartó reflexkört megszakítsa, és a szegment szöveti állapotában kialakult kóros funkciózavart normalizálja.

Kötőszöveti masszázs

A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a a kötőszöveti masszázs gondolati hátterét. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett 'húzó fogásokkal' igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a masszázs kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. Tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot. E módszer nem kellemes, ám hatékony masszázs.

Csonthártya masszázs

Ez a masszázs eljárás Vogler nevéhez fűződik. A test azon részein masszírozza a csonthártyát, ahol a csontot nagyobb izomréteg nem borítja. A kívánt terápiás hatást a kezelendő felületre gyakorolt szisztematikus nyomás kifejtésével éri el a masszőr. Mivel a csonthártya gazdag idegvégződésekben és igen érzékeny a nyomásra, ez a masszázs fajta sem tartozik a kellemes kezelések közé.

Orosz-tibeti mézmasszázs (vagy mézes masszázs)

Ez a masszázs módszer a tibeti-kínai orvoslásban és az orosz népi gyógymódok között egyaránt ismert. A mézes masszázs nem csak különféle betegségek gyógyítására szolgál, hanem ideális módszer a teljesítmény és az általános jólét fokozására is. A mézmasszázs reflektorikus úton fejti ki hatását, és előnyös tulajdonságait a méznek köszönheti. A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészség feltétele az életenergia, a csi akadálytalan áramlása a testben. Ha ez az áramlás valahol blokkolódik, akkor ez betegségek kialakulásához vezet. Ezen a felismerésen alapul a méz alkalmazása is, mert képes szabályozni a test energiaáramlását, és visszaállítani egészséges egyensúlyát. A masszázs hatékony a gerincbántalmak, ferde hát, nyakszirtfájdalmak, reumatikus panaszok, neuralgiák, izületi problémák, migrén, hólyagbántalmak, krónikus nátha, vérnyomási rendellenességek, depresszió és potenciazavarok esetén.

Gyors - széken ülő masszázs

Ez a masszázs főleg a siető városi, irodai ülőmunkát végző emberek számára biztosíthat gyors és hatékony felüdülést. A kimerült páciens fordítva, lovagló ülésben egy háttámlás székbe (vagy speciális masszőrszékre) ül, mellkasát a támlának támasztja és így a háta szabadon marad. A masszázs során a masszőr öltözéken keresztül (olaj és krém használata nélkül) gyúró, körkörös mozdulatokkal dolgozza át a gerinc két oldalát, a vállat, lapockát, a karokat és a medence egy részét. A nyak, tarkó és a halánték masszírozásával csökkenthető a munkahelyi stressz.